Полезни съвети при пътуване с куче

Ето какво трябва да знаете, когато тръгвате на път с кучето си

Все повече хора предпочитат да вземат своите домашни любимци, обикновено кучетата, когато отиват на почивка. Пътуването с куче е истинско предизвикателство, но крие и своите рискове. Ето какво трябва да знаете, когато тръгвате на път с куче.

  1. Говорете с вашия ветеринар и заведете кучето на профилактичен преглед
Повечето кучета изпитват удоволствие да се возят в колата, но точно както при хората, на някои им прилошава от пътя или изпитват силна тревожност. Някои породи отделят голямо количество слюнка и това може да замърси тапицерията на колата ви. Ако кучето ви изпитва прекалено голяма тревожност, когато пътува в кола, трябва да се посъветвате с ветеринаря си какви успокоителни да му дадете преди самия път, за да се чувства то по - комфортно.

  2. Кучето трябва да се аклиматизира
Научете кучето си да се наслаждава на пътуването, като му давате любими лакомства и му обръщате внимание по време на пътуването (ако не сте вие шофьора разбира се!). Чрез награждаването с лакомства, например биксвитки, то ще започне да свързва пътуването с нещо положително. Отначало се препоръчва да водите кучето на любими места, като например парка или друго място, където то се чувства щастливо и спокойно.

  3. Време е да потегляте
Трябва ли да слагам кучето в клетка при пътуванеМного хора оставят кучетата си (по - големите породи) свободни в колата и те започват да си подават главата през прозореца. Бъдете внимателни! При един пътен инциден това може да застраши сериозно живота на кучето и останалите пътници в колата. Затова е добре да си закупите специална клетка (транспортна чанта) за пренасяне на животното и да го поставяте в нея, когато пътувате.

Друго, което трябва да осигурите при пътуванията е достатъчно вода и аптечка за първа помощ. Ако кучето не е чипирано е добре да добавите телефонния си номер към каишката в случай, че го изгубите. Важно е да знаете, че кучето не бива да е нахранено (препоръчва се да е леко гладно) преди тръгване с колата, тъй като има голяма опасност да повърне! По отношение на водата е препоръчително да му давате по - малко, но на често.

  4. Не забравяйте да спирате често за почивка
Преди да тръгнете с колата разходете кучето, за да може то да извърши своите физиологични нужди. Когато потеглите трябва да правите редовни почивки на всеки 1 - 2 часа, ако пътуването е много дълго. Никога не оставяйте кучето затворено в колата, дори навън да ви се струва, че е прохладно. Температурата в колата може много бързо да се покачи до 40 - 50 градуса.

(baubau.bg)