Фарингит при кучето - симптоми и лечение

Клинични признаци и лечение на фарингит при кучетата

Терминът "фарингит" обединява едновременното възпаление на лигавицата на глътката, мекото небце, лимфните фоликули, фарингеалните мускули и ретрофарингеалните лимфни възли.

По протичане фарингитът може да бъде:

  • Остър
  • Хроничен

По клинични форми бива:

  • Катарален
  • Крупозен
  • Дифтероиден
  • Язвен
  • Флегмонозен

Първичен фарингит
Развива се при активиране на условно - патогенната микрофлора на глътката, при намаляване на резистентността на организма под влияние на локално или тотално простудяване, при приемане на много гореща или студена храна и вода, травматизиране на лигавицата от остри чужди тела, даване на развалена храна и др.

Вторичен фарингит
Може да се предизвика чрез пренасяне на инфекцията по съседство от възпаления ларинкс или при тежка форма на стоматит, или в развоя на някои инфекциозни заболявания (Гана и др.).

Лека форма на Фарингит
В леките случаи кучетата чувстват болка при гълтането, състоянието им е угнетено и има слабо повишаване на температурата. При оглеждане на глътката се установява зачервяване, отичане и изчезване на блясъка на лигавицата.

Тежка форма на Фарингит
При тежката форма на възпалението общото състояние на животното е нарушено: липса на апетит, повръщане, повишаване на температурата, затрудняване на дишането и др. При натиск в областта на глътката животното чувства силна болка. При попадане на чужди тела или кости в глътката кучето става много неспокойно и постоянно прави опити с краката да ги изтласка извън фаринкса. Наблюдава се и усилено слюнотечение.

Лечение на Фарингит при кучето
Необходимо е посещение при ветеринарен лекар и прецизно изследване, за да се установи точното състояние на засягане и възпаление на глътката. В най - общите случаи се прилага намазване на глътката с йод - глицерин. Ако има повишаване на температурата, инжектират се антибиотици и сулфаниламиди. В някои случаи се препоръчва и неспецифична автохемотерапия с 2 - 5 cm3 кръв, инжектирана мускулно през 3 - 4 дни, а така също и инжектиране на гамаглобулин. Добър терапевтичен ефект се получава, като се дава на животното да пие запарка от лайка няколко пъти на ден. Ако има задържани чужди тела, се отстраняват, след което се предприема необходимото консервативно лекуване

(баубау.бг)