Как да осигурим успешна защита от кърлежи за кучето си?

Всяка година, хиляди кучета се заразяват от различни много опасни болести, чрез кърлежи и бълхи

Въпреки, че са лечими, тези заболявания могат да предизвикат сериозни проблеми и евентуално смърт, ако останат неоткрити.
Такива заболявания са Бабезиоза, Ерлихиоза, Лаймска болест, Анаплазмоза и други. Някои от тях, като Бабезиозата и Лаймската болест, могат да бъдат предадени и на човек.

Как кърлежите могат да заразят вашето куче?
Кърлежите се прикачват върху кучето и започват да се хранят с кръв. По време на храненето, слюнката на кърлежа пренася причинителите на заболяванията, в тялото на кучето и кръвта му. Заразяване, обаче, може да има чак след 24 до 48 часа от „закачането” на кърлежа и първоначалното насмукване с кръв. Тогава патогенните агенти в кърлежа се развиват до фаза, при която могат да заразят гостоприемника. Кърлежите се откриват трудно преди да се напият с кръв и да се уголемят, а признаците на тези заболявания могат да не се наблюдават преди 7-21 ден или дори по-късно след ухапването на кърлежа.
За да защитите вашето куче, първо трябва да спрете прикачването на кърлежите върху него.

Съвети за осигуряване на най-добра защита от кърлежи

1. Ползвайте подходящ противопаразитен продукт!

Продуктът, който изберете за предпазване на вашето куче трябва да отговаря на няколко важни условия:

  • Да убива кърлежите много бързо, след като са попаднали върху кучето! Най-бързо действащият препарат убива кърлежите в рамките на 2 часа след попадането им върху животното!
  • Да предотвратява прикрепянето на кърлежите!
  • Да бъде водоустойчив и действието му да не се намалява от намокряне и къпане с шампоани! Не всички препарати са такива, затова предварително се информирайте
  • Да предпазва едновременно от кърлежи и бълхи. Има няколко добри препарата, които освен към кърлежите са и изключително ефикасни срещу бълхи, техните ларви и яйца!
  • Да бъде безопасен за подрастващи кучета и бременни или кърмещи кучета, както и за котки, които живеят заедно с кучета.

Никой от препаратите на пазара неможе да ви гарантира 100% защита от кърлежи и пренасяните от тях заболявания. Това е така, защото опаразитяването на животното зависи от множество фактори, които не винаги вървят заедно:
- Степента на опаразитяване на средата. Колкото повече кърлежи има в средата, толкова по-голяма е вероятността някой от тях да попадне върху кучето, и то на подходящо за впиване място.
- Имал ли е кърлежа достатъчен контакт с препарата, преди на намери подходящо място за да се впие.
- Дали активното вещество е успяло да се разпространи по цялото тяло на животното към момента на попадането на кърлежа върху гостоприемника.

И все пак... използването на подходящите противопаразитни препарати, заедно с редовното преглеждане на кучето за кърлежи и правилното отстраняване на евентуален кърлеж е единствения начин за максимална защита!
Вашият ветеринарен лекар ще ви даде най-добрия съвет и ще ви предпише оптималната защита , от прикачване на кърлежи върху вашето куче

2. Проверявайте кучето си за кърлежи след всяка разходка, особено по време на сезона на кърлежите и при силно опаразитена среда:

· Ако усетите неравност, разгърнете козината, за да видите каква е.
· Прикаченият кърлеж може да има различна големина, от глава на карфица до гроздово зърно.
· Кърлежите обикновено са черни или тъмно кафяви. В зависимост от големината и местоположението на кърлежа, може да се виждат и краката му.

Съществува сайт, който показва в реално време риска от кърлежи и бълхи в зададен от потребителя регион:
www.fleatickrisk.com
Необходимо е само да въведете името на населеното място и след секунди сайтът ще ви покаже какъв е риска от опаразитяване с кърлежи и бълхи.