Първа помощ при измръзване на домашен любимец

През зимата когато температурите падат под нулата продължителното излагане на домашния любимец на минусови температури води до намаляване притока на кръв до критично ниски нива в периферните части на тялото – краката, ушите и опашка. Ако тези тъкани замръзнат, може да се появи тежка травма или трайно увреждане. Ако подозирате, че вашето куче или котка може да има измръзване се бъдете веднага за инструкция на ветеринаря Ви!

 

Ако е наложително да го заведете в клиниката е добре да окажете първа помощ преди това!

Преместете вашия домашен любимец на топло и сухо място възможно най-бързо (включително топла кола). Увийте вашия домашен любимец в топли сухи кърпи или одеяла и поставете опаковани бутилки с гореща вода в близост до тялото. В допълнение, можете да опитате внимателно затопляне с топла (не гореща) вода. Проверете температурата на водата, за да се уверете, че тя не надвишава (40 до 42 ° C). Би трябвало да можете спокойно да поставите ръката си във водата. Ако не сте сигурни може да приложите кърпи с топла вода.

Какво не трябва да правите никога – може да задълбочите проблема:

  1. Не търкайте или масажирайте засегнатата област!
  2. Да не се прилага топла вода директно в засегнатата област!
  3. Не използвайте директно суха топлина, като например сешоар!
  4. Не давайте никакви лекарства за болка, освен ако Вашият ветеринарен лекар не Ви е препоръчал. Много болкоуспокояващи за хора могат да бъдат отровни за домашни любимци.