Хранене на кучето през зимата. Зимна диета

С настъпване на студеното време сякаш апетитът на кучето става необуздан. Дали е оправдано през зимата да яде повече от нормалното?

Така е и при хората, всъщност, макар и причините за повишения зимен апетит да са различни от кучешките. Кучетата са склонни да ядат повече когато е студено, но суровото време може да им попречи да се движат достатъчно, за да изразходват тези допълнителни количества енергия. Така че – много внимателно по тази тема.

Ако кучето живее в апартамент, няма никакво оправдание да яде повече. Ако е навън – да, но все пак в някакви нормални граници на завишени порции.

Има един друг момент, свързан със зимната диета. През зимата има едни много празници, които са свързани с обилни трапези. Винаги има разни неща, които няма защо да се изхвърлят, а могат да се дадат на кучето. Бульон от пилето или супа от пуешки дреболии биха зарадвали кучето, чийто нос през тези дни е силно раздразнен от множеството апетитни миризми, идващи от кухнята. Остатъците от масата няма да доведат до фатално заболяване, но ако давате такива, все пак е добре да избягвате пикантните мазни храни, порциите трябва да са малки, както и да намалите храната в основното хранене.

По време на празниците храната у дома сякаш е в изобилие и кучетата лесно намират сладкишите, оставени без надзор на масата за кафе или кутията с шоколадови бонбони. Лесно се научават да просят храна от гостите ви или на детското коледно парти, което сте организирали, те са първи на масата. Някои дори няма да се занимават да отделят станиоловата обвивка

Както добре знаете, шоколадът е отровен за кучета, но все пак токсичността му зависи от количеството на теобромин в сладките, които кучето ви е откраднало от празничната маса. Ако сте почитатели на млечния шоколад, то и проблемите за кучето са по-леки, но ако изяде един черен шоколад това може да доведе до смърт.