Какво е важно да знаем за котешкото кожухче

Котките определено грабват вниманието ни със своите разнообразни и красиви окраски. Привлекателността и пухкавостта на техните кожухчета обезателно са сред главните причини, които правят писаните толкова желани домашни любимци.

Но предназначението на котешката козина не е само да ни радва. За писаните, тя изпълнява следните важни функции:

 • Участие в терморегулацията (защита от студа и предпазване от жегите)
 • Предпазва кожата на котките от външната среда
 • Получаване на сензорни усещания (напр. мустаците)
 • Част от езика на тялото (напр. настръхване на козината при агресия)

Козината е съставена от голям брой косми, чийто брой и дължина се различават при различните породи. Сами по себе си, космите са мъртва материя, но се образуват от живи клетки. Космите са изградени от протеина екзокератин, а структурата образуваща отделните косми на козината се нарича фоликул и представлява гнездо, покрито с епидермални клетки. Вътре се формира косъма. Във вътрешността на фоликула се изливат и секретите на мастните жлези. Така космите се поддържат лъскави и здрави.

Котешката козина се състои от 5 вида косми, разположени в няколко слоя:

 1. Вторични косми – Образуват първият слой на козината на котката. Това е мек, пухкав мъх под едрата козина. Този слой косми осигурява топлинка за писаните. Вторичните косми имат склонност към сплъстяване.
 2. Осилести косми – те са вторият слой на козината, разположени над вторичните косми. Тяхната функция е изолация и предпазване на разположените под тях вторични косми.
 3. Първични косми – те са третият слой косми. По-дълги са от вторичните и по-твърди. Обикновено първичните косми са по-дълги от осилестите, но при някои породи те са с еднакви размери. Първичните косми определят основният цвят на козината и служат за предпазване на животното от влага и намокряне. Освен това са свързани с тънки мускулни влакна, което позволява на котките да ги „изправят”, когато котката настръхва.
 4. Мустаците, миглите на клепачите – Те служат съответно за сетивност при допир и предпазване на очите.
 5. Vellus – Думата е латинска и описва разположените нарядко бебешки косми.

Всеки фоликул образува 1 първичен косъм и до 15 вторични. Гъстотата на козината при котките и скоростта на растеж на космите се различава в различните участъци на тялото. Например космите на опашката растат по-бавно; коремчето е по-силно окосмено от гърба.

Освен това, котките периодично подменят козинката си. Този процес включва опадане на старите, изтощени косми и израстването на нови. За котки, живеещи навън, смяната на козината се осъществява през пролетта и есента. През есента космите падат, за да освободят място за по-дебелата, зимна космена покривка. През пролетта зимната козина се отстранява. За котки, живеещи вътре, сезоните не са ясно разграничими. Ето защо, те отделят косми през цялата година.

Козината при малките котета

Новородените котета се раждат окосмени, но при тях липсват първичните косми. Космената им покривка се състои основно от вторични косми, поради което те са толкова меки и пухкави. До 6 месечна възраст, обаче, малчуганите развиват по-грубите и твърди първични косми. По-късното развитие на първичните косми е и причината малките котета да променят до известна степен окраската си. Бебешката им козинка показва ориентировъчно какви ще бъдат техните шарки. При някои породи промяната е фрапираща – сиамските котета се раждат чисто бели и в последствие придобиват характерната си окраска. В повечето случаи шарките само се доразвиват – уголемяване и оформяне на петната, появяване на нови петна и т.н.

Козината – индикатор за здраве

Състоянието на котешката козина е признак за здравето на животинката. Ако козинката е суха и без блясък, значи има проблем. Той може да се дължи на следните фактори:

 • Лошо хранене – еднообразната диета лишава любимецът Ви от важни хранителни вещества. Винаги се старайте да осигурявате възможно най-голям диапазон от храни. За поддържане на мека и лъскава козина, давайте най-вече мастни киселини и цинк. Мастни киселини могат да се открият в соевото масло и животинските мазнини (рибено масло, пилешки тлъстини и др). Цинк се съдържа в крехкото месо и пълнозърнестите култури. Липсата на витамин B също се отразява зле на котешката козина.
 • Възраст – с напредването на възрастта еластичността на кожата и лъскавината на козината намаляват. Желанието за самопочистване също спада. Необходимо е да полагате допълнителни грижи за кожухчето на възрастната си котка.
 • Често къпане – прекаленото използване на шампоани и други препарати може да увреди козината на котката. Същото важи и за прекалената употреба на пудри и други препарати за обезпаразитяване.
 • Заболявания – Сухата кожа и козина могат да са симптом на по-сериозно заболяване. Например: паразити, кожни инфекции, диабет, алергии, автоимунни заболявания, хормонален дисбаланс, рак на кожата и др.

Можете да допринесете за здравината на козината и като вчесвате котето си 2-3 пъти седмично. Чрез вчесването, вие ще помогнете за отделянето на мъртви косми, мръсотия, мазнина и кожни люспи. В допълнение ще стимулирате и кръвообръщението.