Дирофилариоза - червеи в сърцето - при кучето

Дирофилариозата е широко разпространено заболяване в световен мащаб, най-често срещано при кучета, котки, порове, лисици, вълци, тюлени, коне. Човекът рядко може да бъде случаен гостоприемник, защото Dirofilaria immitis не може да завърши цикъла си на развитие до възрастен паразит. Дирофилариозата при кучето е заболяване, което до скоро се считаше за рядко срещано на територията на България. На много ветеринарни специалисти то бе известно само теоретично. За съжаление през последните години случаите неимоверно зачестиха по последно постъпилата информация от ветеринарни лекари - повече от 12% заразени кучета.

Най-засегнатите градове са Пловдив, Стара Загора, Димитровград, Хаково, Кърджали, Русе, Силистра, Разград, Варна, Бургас и София. В много от случайте дирофилариозата се открива при аутопсия след внезапна смърт на видимо здрави животни, без проявени клинични признаци. Заболяването се среща най-често при кучета от 4-8 годишна възраст. Мъжките кучета се заразяват от два до четири пъти по-често от женските. В категорията на по-застрашените от зараза са едрите и късокосместите породи, както и кучета живеещи на открито. Тези данни налагат да погледнем много по-сериозно на заболяването. Профилактиката на застрашените от дирофилариоза животни, е една от мерките, които могат да се предприемат за ограничаването й. Преди всяка годишна ваксина изискайте от вашия ветеринарен лекар да направи профилактичен тест за дирофилариоза. Когато заболяването се открие в по-ранен етап, шансът за оцеляване и успешно лечение е доста по-голям.

КАКВИ СА ПРИЗНАЦИТЕ НА ДИРОФИЛАРИОЗАТА?

Кучетата могат да проявят симптоми години след като са били заразени. Дотогава обаче, дирофилариите бавно увреждат белите дробове и сърцето. Признаците на заболяването може да включват слаба, но постоянна кашлица, отказ от движение, слабост дори и след лека активност, понижен апетит, загуба на тегло. Постепенно притокът на кръв през засегнатите артерии се затруднява все повече и може да настъпи сърдечна недостатъчност. Най-честия признак за това е събирането на течност в коремната кухина и подуване на корема.
Ако броят на паразитите е твърде голям, той може да доведе до блокиране на потока на кръв през сърцето и белите дробове, което е животозастрашаващо и е известно като кавален синдром.
Признаците му могат да включват внезапно затруднено дишане, бледи венци, тъмно-червена или с цвят на кафе урина и нежелание или невъзможност за движение.
Повечето кучета с кавален синдром не оцеляват без хирургическо отстраняване на паразитите.

КАКВО Е ЛЕЧЕНИЕТО?

Без лечение, дирофилариозата ще се влоши и доведе до сериозни заболявания. Освен ако няма медицински противопоказания за лечение, то трябва да бъде проведено. Лечението, обаче, също крие определени рискове за кучето тъй като мъртвите паразити могат да нанесат допълнителни поражения на белите дробове и пулмонарните артерии.
Преди лечението трябва да бъдат извършени обстоен преглед, ренгенография и кръвни изследвания, за да се оцени нивото на риск за кучето.
Лечението продължава няколко месеца, като през този период активността на кучето трябва да бъде ограничена (поставяне в клетка, с изключение на кратки извеждания). В противен случай има риск от усложнения или дори смърт, защото разграждащите се паразити в кръвния поток причиняват възпаление или запушване на кръвоносни съдове.
Въпреки че лекарството е много ефективно срещу възрастните форми на дирофиларията, някои кучета може да не бъдат напълно излекувани с един курс на лечение.
Кучето трябва да бъде тествано за дирофилариоза 6 месеца след приключване на лечението, за да се докаже, че всички паразити са убити. Ако тестовете все още са положителни, може да се наложи последващо лечение.

КАК ДА ЗАЩИТИМ ДОМАШНИТЕ СИ ЛЮБИМЦИ?

По препоръка на ЕSCCAP (Европейски научен съвет по паразитите при домашните любимци) в ендемичните райони на заболяването, какъвто е България, е задължителна профилактиката веднъж на всеки 30 дни, поне от април до ноември.

Профилактиката е лесна!

Важно е, обаче, да не пропускате обезпаразитяване!