Нов закон за пътуване с домашни любимци в ЕС

Ако не е с търговска цел, пътуването в Европейския съюз заедно с домашни любимци ще стане по-лесно по силата на нов законопроект, одобрен от Съвета на европейските министри, съобщи агенция Франс прес.

Кучета, котки и полупитомни порове, например, ще имат повече възможности да пътуват със собственика си в ЕС според текста, одобрен и от Европейския парламент през май 2013.

Новият закон предвижда по-ясни правила за паспортите на придружаващите животни и за ваксинацията им срещу бяс. Млади животни на 12 до 16 седмици, които са били ваксинирани, но още не са добили имунитет, също ще могат да пътуват.

Котки, кучета и порове (податливи на бяс), придружаващи собствениците си, ще могат да пътуват с тях, ако разполагат с паспорт, доказващ, че са ваксинирани срещу бяс, обясни в съобщение Съветът.

Собствениците ще могат да пътуват с повече от пет животни, което досега беше забранено, за да се предотвратят злоупотреби с търговски цели. Отсега нататък ще се правят отстъпки за собственици, които докажат, че ще участват в състезание, изложения, спортни или празнични прояви (например с впряг кучета).

Новият закон ще влезе в сила 18 месеца след обнародването му в Официалния вестник на ЕС.

Какво трябва да направите, за да сте сигурни, че при пътуването с вашия домашен любимец няма да има проблеми - уверете се, че вашето животинче има:

  • валидна ваксина срещу бяс
  • електронен транспондер или четяща се татуировка
  • паспорт на домашен любимец, който може да бъде издаден от вашия ветеринар

За влизане в Ирландия, Малта, Швеция и Обединеното кралство се изисква допълнителен тест с цел гарантиране, че ваксината против бяс е действаща. Може да е необходимо също така лечение против кърлежи и тения.

Можете да използвате паспорта на домашен любимец, ако пътувате до или от една от съседните страни на ЕС, където статусът на бяса е подобен на този в Съюза (тоест се счита, че е под контрол). Сред тях са Андора, Исландия, Лихтенщайн, Монако, Норвегия, Сан Марино, Швейцария и Ватикана.

Европейската комисия препоръчва винаги да обсъждате с вашия ветеринар страната, в която отивате, и конкретните обстоятелства, преди да пътувате с домашния си любимец.

За животни, различни от котки, кучета и порове има национални закони във всяка страна от ЕС.


Качване на животни в самолети

Ако искате да пътувате в самолет с домашния си любимец, важно е да разговаряте с авиокомпанията преди резервирането на билет.

Авиокомпаниите имат различни условия за пътуване с домашни любимци, но по принцип ще ви помолят да:

гарантирате, че животното е поставено в безопасна кутия или клетка за пътуване;
vгарантирате, че на животното са направени всички необходими ваксинации, че разполага с необходимите документи и разрешителни за влизане за страната, в която отивате;
гарантирате, че на животното му е удобно, има достатъчно пространство в клетката или кутията и достатъчно храна и/или вода за пътуването.