Има ли подходящи породи кучета за деца и кои са те?

Кои са подходящите породи кучета, за съвместно съжителство с децата ни!

Често срещан въпрос е - Кое е най-подходящото куче за семействата с деца?

На този въпрос няма точен и еднозначен отговор. На теория всички породи кучета са подходящи за съвместно гледане с децата, но има редица фактори, които оформят предразположеността на кучето към най-малките членове на семейството.

Когато сте решили да си вземете куче и имате деца или пък имате куче и ще ви се роди дете, обърнете внимание на следните неща:

Каква е възрастта и големината на кучето и на детето
- ако детето Ви прохожда, то може да бъде бутнато и съборено от голямо и несръчно куче, а и обратно - малкото кученце може да бъде наранено от по-големите деца, докато си играят.

Ако си вземете малко кученце, бъдете сигурни, че ще имате достатъчно време да се занимавате с него и да го обучавате, докато е малко. Ако детето Ви иска да се включи в тренировките, разрешете му! То трябва да се научи как да се държи с четирикракия си приятел, но под Ваш контрол.

Кучето, подходящо за семейства с деца, трябва да бъде интелигентно, с добър характер и да е умерено активно.

Ето само малка част породи, които се препоръчват за домакинство с деца:

лабрадор ретривър, голдън ретривър, пудел, нюфаундленд, бигъл, еърдейл териер, коли, далматинец, дакел, немска овчарка, кокер шпаньол и др.

Смесените породи са също много интелигентни и уравновесени кучета. Плюсът на избирането на куче от смесена порода е спасяването на неговия живот.

Поради факта, че кучетата пазят малките деца, а после така ще се превържат, че едва ще ги отделяте - преценете внимателно, но според нас - не се колебайте и съжителствайте заедно!

Има много случаи, в които кучето помага в семейството. Ето един по-необичаен, но много добър - "Трогателно куче обгрижва красиво дете със синдрома на Даун" е заглавието на клипчето, изгледайте го!