Защо котките се облекчават в градината на съседа

Обясниха защо котките се облекчават в градината на съседа. Когато домашният любимец използва съседската градина като тоалетна, аргументът, че това е напълно случайно няма да може да издържи дълго. Това може да е основателна причина за конфликт между собствениците на котки и техните съседи.

 

 

Изследователи доказаха, че котките цапат съседските градини съвсем умишлено, за да маркират границите на онова, което смятат за своя територия - обикновено на около 250-270 м от къщата на собствениците си, пише британският в. "Дейли мейл".

Поведението на котаците било разкрито с помощта на джипиеси и малки камери, които били закрепени на 9 домашни питомници в продължение на 8 дни. Резултатите били получени на основата на 150 часа филмова лента, 768 часа проследяване с джипиесите и анкетирането на 3000 собственици на котки.

Ръководителят на изследването Роджър Тейбър казва, че териториалната маркировка може да се превърне в сериозен повод за междусъседски конфликт. "Ако не сте внимателни, понякога това може да доведе до кавги и дори до изселване на хора", казва той. "Ако градината ви е малка и ако не искате да се карате със съседите, добре е да оставите бразда от разронена почва в края на градината, която да почиствате, когато е необходимо."

Проучването показва също, че градските котки са значително по-стресирани от селските си братовчеди, защото тяхната територия е по-малка и те отделят много повече време да я защитават срещу многобройни съперници.

В експеримента градските котки кръстосвали пътя си с най-малко 10 други техни събратя дневно, а половината имали вземане-даване със съперници, които влизали в къщата им да крадат храна.

Селските котки, които рядко се сблъсквали с конкуренцията, имали възможност да отделят повече време за лов, като някои улавяли повече от 5 мишки и малки птички за седмица.

Изследването е публикувано в доклад, наречен "Тайният живот на котките". То установило, че средностатистическият мъркащ домашен любимец прекарва 12 часа дневно в дрямка на любимото си място, откъдето хвърля от време на време по едно око към територията си.

Станало ясно, че повечето котки отбягват натоварените пътища, където е възможно да ги сполети инцидент, и търсят кътчета, където не са изложени на непрекъснат шум, движение и пушеци.

Около 32 на сто от собствениците посочили, че се тревожат животните им да не избягат и нещо лошо да им се случи, но изследването показало, че за 8 дни 90 на сто от котките не пресекли нито един натоварен с движение път.