Ключът към ХИВ ваксина се крие в котките?

 Изследователи от Университета във Флорида и Калифорнийския университет, Сан Франциско, откриват, че в кръвта от пациенти, които са инфектирани с ХИВ, се провокира имунен отговор срещу котешкия вирусен протеин на СПИН.

Подобно на кучетата, които могат да подушват раковите клетки, котките също могат да дадат своя принос по отношение на човешкото здраве. Ново проучване сочи, че те вероятно държат ключа към създаване на ваксина срещу ХИВ.

Професорът от Колежа по ветеринарна медицина към Университета във Флорида – Жанет Ямамото, обяснява, че след като котешкият имунодефицитен вирус (ФИВ) и човешкият му вариант – ХИВ, са подобни, както и последователността им, учените използват човешките Т-клетки от кръвна проба на пациент, заразен с ХИВ.

Целта им е да проверят дали те могат да предизвикат анти-ХИВ активност в някои области на ФИВ белтъка.

Учените разработват ваксина срещу ХИВ, която е базирана на Т-клетките, а целта е да бъде предизвикан имунен отговор от тяхна страна срещу котешкия вариант на СПИН.

Т-пептидите представляват малки части от белтъци и са от решаващо значение за този процес, тъй като те спомагат на Т-клетките в организма да различават вирусните пептиди на заразените клетки и да ги нападат.

Въпреки това обаче не всички ХИВ пептиди могат да бъдат компоненти на ваксина срещу вируса, обяснява още професор Ямамото. Това е така, тъй като някои от тях могат да предизвикват различен ефект.

Учените смятат, че котешкият вирус на СПИН може да им помогне да разкрият повече за човешкия му вариант, което да доведе до разработване на ваксина срещу ХИВ.

Данните от проучването са публикувани в Journal of Virology.